De nieuwe zendo: fundraising gaat goed!

Door de werkgroep fundraising NP 25+


Het gaat goed met de fundraising-campagne voor de nieuwe zendo!

Voorlopig ontwerp nieuwe zendo

Vorig najaar, bij de start van het jubileumjaar, maakte Jiun roshi plannen bekend voor de bouw van een nieuwe zendo, te volgen door een verbouwing en verduurzaming van het hoofdgebouw. De eerste tekeningen en een maquette prikkelden de verbeelding, en de werkgroep fundraising [1] ging enthousiast aan de slag met allerlei eigen en aangereikte ideeën om de benodigde fondsen te verzamelen.

Dat het plan bij veel mensen enthousiast is ontvangen, is te zien aan het bedrag dat na de eerste bekendmaking en mailings binnenkwam: begin februari hadden we al ruim € 154.000,- ontvangen. We zijn dus goed op weg naar de € 200.000,- die voor de zendo-bouw minimaal nodig is. In september van dit jaar hopen we dat financiële doel te bereiken.

De werkgroep zit daarom niet stil en ontwikkelt onder meer een programma met bijzondere activiteiten, online en live op de Noorder Poort, waarvan de opbrengst helemaal ten goede komt van het ‘Nieuwe Zendo-plan’. Zo ging op 16 maart de vijfdelige online lezingenreeks ‘Ossenhoeden op de Noorder Poort’ van start. Daarin wierp Jiun roshi haar licht op de beroemde Tien Plaatjes van de Os, vanuit tien teksten die ze daar speciaal voor heeft geschreven. Haar teksten zijn samen met door Ardan Timmer treffend geschilderde illustraties opgenomen in een mooie kaartenset. De set zal in vier talen worden uitgegeven. Aan de online bijeenkomsten, die Jiun roshi in het Nederlands en het Duits heeft gegeven, namen meer dan honderd mensen deel. Het waren bijzondere sessies waarin het tijdloze en actuele, het persoonlijke en universele telkens weer samenvielen.

Voorkant van de kaartenset

Later dit jaar volgen nog meer activiteiten, waaronder in elk geval een Open Huis op 22 [2] mei met een ochtend- en middagprogramma, en een bijzonder slotfeest op 17 en 18 september, dat gewijd zal zijn aan het thema Zen en Kunst. Het programma blijft in ontwikkeling, dus we houden je via de mail op de hoogte. Ook op de website kun je altijd terecht voor de stand van zaken. De volgende tussenstand van de campagne maken we op de Open Huis-dag bekend.

Naast het speciale jubileumprogramma, dat dus geheel ten dienste staat van het Nieuwe Zendo-plan, onderzoekt de werkgroep ook mogelijke subsidies en donaties van gespecialiseerde fondsen. We doen dit vooral met het oog op de verdere verbouwingsplannen voor de begane grond van het hoofdgebouw (kamers, badkamers), en ten bate van de beoogde verduurzaming van het gebouw, een belangrijk speerpunt. We zijn inmiddels in gesprek met een bureau dat ons daarbij gaat helpen.

Intussen blijven we als werkgroep geïnteresseerd in jullie ideeën, want samen kunnen we meer! Zou je het bijvoorbeeld leuk vinden iets te organiseren voor het Open Huis-programma? Een kleine workshop, een (muzikaal) optreden, een wandeling, een leuke act? Heb je iets moois of lekkers om die dag te verkopen, en mag de opbrengst naar de fundraising? Mail ons via het kantoor van de Noorder Poort en we nemen contact met je op om je te helpen een en ander te realiseren.

We zijn blij met jullie belangstelling en steun tot dusver – het sterkt ons in het vertrouwen dat de nieuwe zendo er straks niet alleen in onze verbeelding, maar ook in werkelijkheid zal staan!


[1] De leden van de werkgroep fundraising NP25+ zijn Jiun roshi, Lilian van der Vaart (voorzitter SVNP) en Peter Teerlink (expert fondsenwerving).

[2] Zondag 22 mei is er Open Huis, voor alle belangstellenden uit de omgeving van de Noorder Poort, sanghaleden, buren uit Wapserveen en andere nabije gemeenten, en relaties uit andere tradities.