Herinneringen aan Roshi

Prabhasa Dharma zenji, bij leven door haar leerlingen altijd aangesproken met Roshi, heeft bij velen een diepe indruk achtergelaten.

Hoe was de ontmoeting met haar voor een aantal mensen uit onze sangha? Wat heeft ze voor hen betekend? ZenLeven vroeg het aan een trouwe vrijwilliger van de Noorder Poort, aan een kunstenares, aan een van onze zenleraren en aan een unsui (zenmonnik) die uiteindelijk Vipassana-leraar is geworden. De vier artikelen geven een impressie van verscheidene kanten waarbij overeenkomsten én verschillen in het oog springen.

De bijdragen bevatten zen-termen die niet iedereen zal kennen. We hebben tooltips toegevoegd met uitleg.

Maurits Hogo Dienske was voor zijn pensionering vijfendertig jaar wiskundeleraar. Hij begon in 1980 met zen en studeerde twaalf jaar bij Prabhasa Dharma zenji. In 1999, vlak voor haar sterven, heeft zij hem tot leraar van het Internationaal Zen Instituut benoemd.

Lees zijn herinneringen

Doshin Houtman werd in 1989 leerling van Prabasha Dharma roshi en begon met koanstudie in de Rinzaitraditie. Sinds 2002 is zij dharmaleraar in Vipassana en zen.

Lees haar herinneringen

Suus Dharma Kala Scheller  is beeldend kunstenaar en deeltijd psycholoog-psychotherapeut. Ze werkt vaak  met gezinnen en beeldende middelen. Suus is veelvuldig schenkster aan de Noorderpoort en deelneemster aan werkweken en daily life-sesshins. Dharma Kala betekent Goddess-Moon of the fine arts.

Lees haar herinneringen

Cees Dharma Pala de Wit woont in Heerenveen en werkt als vrijwilliger op de Noorder Poort, en wel als hoofd van de Technische Dienst. Hier naast het bord bij de ingang van het centrum, dat hij heeft gemaakt. We konden helaas geen foto vinden van hem samen met Prabhasa Dharma roshi. Hij oefent al meer dan dertig jaar zen.

Lees zijn herinneringen