Boerenzwaluwen

door Ajit Peters – beheerder van de landschapstuin

Door de jaren heen zag ik steeds vaker boerenzwaluwen boven de composthoek en de moestuin vliegen. Deze zwaluwen kwamen allemaal foerageren vanaf de boerderijen ten oosten van Wapserveen. Het zou een kwestie van tijd zijn voor ze op de Noorder Poort zouden gaan nestelen.

Om ze een handje te helpen had ik aan de zuidkant van de garages een gat in de nok gezaagd. Aan de noordkant had ik een luik verwijderd om ze een nog betere kans te geven, maar nee hoor… ze vlogen alleen via de openstaande garagedeur naar binnen.

En nu… eindelijk is het dan, na twee vruchteloze jaren, gelukt:

een paartje boerenzwaluwen heeft vier jongen groot weten te brengen.

Het had nogal wat voeten in de aarde, want vanaf het moment dat er vier eieren in het nest lagen, hielden we elke nacht de garagedeur op een kier. En om ervoor te zorgen dat ’s nachts niemand in de garage zou komen, werd elke avond de bus ervoor gezet.

Het heeft geholpen. De foto’s zijn van 8 augustus en de week daarop vlogen ze uit, om in het begin nog elke avond terug te komen op het ‘oude nest’. Daarna bleven ze een voor een langer weg en kwamen ten slotte helemaal niet meer terug.

En ik, ik bleef zitten met het ‘lege nest syndroom’.