Bij de afsluiting van het jubileumjaar op 17 september hield IZIN voorzitter Pieter Hotei Verduin de volgende toespraak.

Zen op de Noorder Poort is goed, stevig en duidelijk

Beste Jiun roshi, beste bewoners, zeer geachte gasten,

Mijn naam is Pieter Hotei en ik mag u toespreken namens IZIN, het Internationaal Zen Instituut Nederland. IZIN is de koepel van zestien meditatiegroepen in Nederland die Noorder Poort ‘als hun thuis voelen’.

Stelt u zich voor: in de wekelijks bijeenkomende IZIN-meditatiegroep leidt de meditatieleider de gang van zaken, en op gezette momenten is voelbaar: we oefenen hier zoals het op de Noorder Poort toegaat. Wat kan dat betekenen?

Vele jaren geleden werd mij verteld  over de Noorder Poort als zencentrum. Ik hoorde: het is goed daar… ze zijn heel duidelijk…. er wordt stevig geoefend… goede sfeer…

Enige tijd later deed ik mijn eerste sesshin op de Noorder Poort, onder leiding van Jiun roshi. Ik leerde haar kennen als een leermeester die maatwerk leverde in haar begeleiding van de groep. En ook in het leiden van mijn individuele proces.

Ik had toen een ervaring van ontredderd raken en ik meldde mijn verwarring in dokusan. Jiun roshi herkende en bevestigde mijn ervaring, en leerde mij op een zorgzame en zachte manier zien wat illusies zijn, hoe die werken bij mij, hoe ik er mee om kan gaan. Het hielp om in de loop van de sesshin langzaam uit die ontreddering op te krabbelen.

In een andere sesshin leerde ik van Jiun roshi hoe persoonlijke kritiek een heftige reactie bij mij teweeg bracht. En hoe die gekwetstheid draaglijk wordt als ik haar plaats in de immense ruimte die ons ongedeelde zelf is. Dat was niet zachtzinnig, maar wel heel leerrijk.

De ruimte voor dokusan op de Noorder Poort


In weer een andere sesshin heeft zij mij geleerd met een helder antwoord te komen in de koanbeoefening. En vervolgens dat ik dat antwoord direct weer diende te vergeten. Weer een hele schok voor mij van een dit keer strenge leermeester, en weer was het een schok die me bij nieuwe helderheid bracht…

Zo heb ik beleefd wat er gezegd wordt: zen beoefenen op de Noorder Poort is goed, stevig en duidelijk.

De IZIN-meditatieleiders nemen ieder jaar deel aan een sesshin op de Noorder Poort. En zo kunnen de leer- en groei-ervaringen die zij daar hebben doorwerken in de zengroepen. Het is een doorgaand proces van doorgeven, overdragen van waar het in zen om gaat.

Die overdracht gebeurt ook tijdens de jaarlijkse weekendbijeenkomst van de meditatieleiders, onder leiding van twee leraren.

Het jubileumjaar was wat mij betreft een prachtige bevestiging van de unieke kracht van de Noorder Poort. Een kracht die zeker doorwerkt in de meditatiegroepen in het land.

Namens het IZIN-bestuur en alle IZIN-groepen zeg ik: ‘Noorder Poort, dank dat je er bent! We zetten graag in op de volgende vijfentwintig jaar!’

Dank u zeer.