Myoko Sint

Zen-leraar Myoko Sint

Wat betekent je naam?

Myoko betekent Mooie Helderheid (in het Engels: Beautiful Brightness). Ik heb die naam overigens al in 2011 gekregen, bij mijn ordinatie als unsui. Het was ook een naam van mijn eerste zenleraar: Gesshin Myoko Prabhasa Dharma roshi. Die naam is me daardoor erg dierbaar.

Kun je een korte schets geven van je levensloop?

Ik heb scheikunde gestudeerd maar heb altijd gewerkt binnen de informatica, in het universitaire onderwijs. Ik heb twee kinderen, allebei zoons, nu 28 en 29 jaar oud. Hun vader en ik zijn uit elkaar gegaan toen ze nog klein waren, maar we hebben altijd samen voor ze gezorgd en zijn heel goed ouders samen. Nog steeds – de oudste heeft een autistische beperking, wat veel zorg met zich meebrengt. Vooral toen ik tussen de twintig en dertig jaar oud was, heb ik geworsteld met existentiële vragen: wat doe ik hier, waar is het leven voor, en waarom slagen we er niet in om in vrede met elkaar te leven? Die vragen hebben me eerst naar de Bhagwan-beweging en later naar zen gebracht.

Waar en bij wie heb je zen beoefend?

Ik heb Prabhasa Dharma zenji voor het eerst ontmoet in 1988, toen ik zwanger was van mijn tweede kind. Die ontmoeting maakte diepe indruk. In 1990 heb ik mijn eerste sesshin gedaan bij haar. Ik ben haar leerling geweest tot aan haar overlijden in 1999, en ben toen leerling geworden van Jiun roshi, die haar opvolgster is. In de loop der jaren heeft die zenbeoefening zich steeds verder verdiept, en toen ik in 2011 kon stoppen met werken, heb ik dat gedaan en ben ik op de Noorder Poort gaan wonen.

Wat verandert er voor jou door het leraarschap?

De benoeming tot leraar is maar één stap in een lang en langzaam proces van groeien in de beoefening, waarbij ook de behoefte groeit om deze prachtige, ongrijpbare traditie weer door te geven.