Zen en …

De meeste bezoekers komen naar de Noorder Poort voor onze zenprogramma’s: weekends, vijfdaagse retraites en zevendaagse retraites. In die programma’s ligt de nadruk op intensieve meditatie (zazen). Maar de Noorder Poort biedt ook programma’s waarin het zitten in meditatie gecombineerd wordt met andere activiteiten. Drie daarvan willen we hier aan jullie voorstellen. Deze programma’s zijn ook heel geschikt als kennismaking met de Noorder Poort.

Body & Mind weekend: een heldere geest in een wakker lichaam

Op elk moment van de dag kunnen we oefenen in helder aanwezig zijn, ook als we in bed liggen, in de rij staan, naar de trein lopen of gewoon zitten.  In dit weekend kijken we hoe we in elke houding (liggen, staan, lopen, zitten) kunnen ontspannen en tegelijkertijd volkomen aandacht kunnen oefenen. Het lichaam en de adem zijn daarbij het uitgangspunt. Vanzelfsprekend doen we ook zazen.  Het doel van het wakkere lichaam is immers de helderheid van de geest te ervaren en daar te verblijven.  Ontspannen is daarbij het sleutelwoord.

Bij mooi weer oefenen we ook buiten, in de prachtige tuin van de Noorder Poort.

Begeleiding: Jolinda van Hoogdalem

Jolinda van Hoogdalem is sinds 1992 zenstudent van Jiun Hogen roshi en is in opleiding tot zenleraar. Daarnaast is zij docent taiji en qigong. Vanuit haar ervaring met meditatie en de ontspanningstechnieken van taiji en qigong ontwikkelde ze dit weekend.

 
Wanneer: 10 – 12 juni 2016

Begin: 19.30 uur, eind: 16.00 uur.

Kosten: € 135 (2p-kamer) of € 190 (1p kamer) all-in

Wandelretraite

Buiten op de stille heide liggen

grote  stille stenen zich te wijden aan

een herfst vol ledigheid

                               (fragment uit het gedicht Zinnenschemer van Anneke Brassinga)

 

Hunebed bij Havelte

 

De Noorder Poort ligt in een prachtige omgeving met weilanden, heidevelden, meertjes, zandverstuivingen en hunebedden. In de wandelretraite staat een meditatieve beleving van deze natuur centraal.

 

’s Morgens en ’s avonds mediteren we in de zendo; overdag wandelen we. Er worden oefeningen aangereikt om tijdens de wandeling de aandacht ook echt bij het wandelen te houden: bij de bewegingen van het lichaam, bij de kleuren en vormen in de omgeving, bij de geluiden zoals de wind in de bomen.

De twee dagwandelingen zijn ongeveer 15 kilometer lang. Het is mogelijk om de wandelingen in te korten en na de lunchpauze teruggebracht te worden naar de Noorder Poort.

 

Begeleiding: Marjolein Verboom en Myoko

Marjolein Verboom  en Myoko oefenen allebei zen sinds 1990 en zijn beiden in opleiding tot zenleraar. Myoko woont als unsui op de Noorder Poort.

 

Wanneer:  11-14 oktober 2016

Begin: 19.30 uur, eind: na de lunch

Kosten: € 165 (2p-kamer) of € 215 (1p kamer) all-in

Studieweekend

In dit weekend ligt de nadruk in feite helemaal niet op studie, maar op uitwisseling over je zenpraktijk. Aan de hand van een tekst over een bepaald onderwerp (vorig jaar bijvoorbeeld was dat compassie) wordt onderzocht wat dat onderwerp voor je betekent en hoe je daar in het dagelijks leven mee omgaat. Begeleider Maurits Hogo Dienske slaagt er ieder jaar in om een sfeer te creëren van grote onderlinge betrokkenheid en vertrouwen, waardoor deelnemers de gelegenheid hebben diepgaand te onderzoeken hoe ze hun boeddhistische oefening in praktijk brengen.

 

Begeleiding

Maurits Hogo Dienske begon in 1980 met zen en studeerde 12 jaar bij Prabhasa Dharma zenji. In 1999, vlak voor haar sterven, heeft zij hem tot zenleraar benoemd. Hij begeleidt drie wekelijkse groepen en geeft sesshins op de Noorder Poort en in Duitsland. Bij wijze van zenkunst beoefent hij Chinese kalligrafie en sumi-e.

 

Wanneer:  14-16 oktober 2016

Begin: 19.30 uur, eind: 16:00

Kosten: € 135 (2p-kamer) of € 190 (1p kamer) all-in

 

Aanmelden voor deze programma’s: np@zeninstitute.org of 0521-321204