Trudy Prins op het kantoor van de Noorder Poort

Officemanager en zenstudent

door Trudy Prins

 

Sinds 1 mei 2017 werk ik als officemanager op de Noorder Poort. De Noorder Poort is een bekende en dierbare plek voor mij. Ik kom hier al tamelijk lang, eerst alleen voor de zenprogramma’s, later ook als bestuurslid en nog weer later als lid van het bestuur van de Vriendenstichting. Ik denk dat ik mijn eerste zenweekend iets van twintig jaar geleden op de Noorder Poort heb meegemaakt. Daarvoor kende ik Jiun Hogen roshi, toen nog Udaka, als leraar in het Zentrum in Utrecht, waar ik wekelijks met haar en de groep zat. Dat maakte me nieuwsgierig naar de Noorder Poort.

 

Ik heb de programma’s op de Noorder Poort altijd met veel plezier gevolgd, soms kwam ik heel regelmatig, andere jaren wat minder vaak. Er waren tijden dat ik alleen nog kwam om koffie te drinken of om te wandelen met Modana en Klaas, maar ook dat was fijn en ik kwam altijd met plezier. Ik zag ‘het Nieuwe Land’ verrijzen, fundraisde met de Vriendenstichting voor een nieuw rieten dak, ineens hadden we mooie kinhin-paden, de moestuin, het zenmeesterhuis. Steeds werd het completer, en sterker, onze Noorder Poort. Mensen kwamen, mensen gingen. Programma’s veranderden, maar de essentie van de zentraining bleef hetzelfde. Ik vind het echt mooi wat er verrezen is!

 

Nu werk ik al weer bijna een half jaar op kantoor, en het gaat goed, ik voel me op mijn plek hier. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik mijn vorige baan heb opgezegd en hier terecht ben gekomen, het was echt tijd voor iets anders. Twaalf jaar zat ik midden in het centrum van Amsterdam, ook heel mooi, en hield ik me bezig met de infrastructuur van het internet, in alle drukte. Hier geniet ik van de rust, van een fijn fietsrondje over de hei na het werk of in de lunchpauze. En van het gevoel dat het ertoe doet dat ik er ben. Er is altijd wel werk op het kantoor, en ik vind het een hele verantwoordelijkheid om het centrale aanspreekpunt voor de buitenwereld te zijn.

 

Thuis, in Brabant, ben ik ook een zengroepje begonnen, op vrijdagavond, en dat gaat heel aardig. Ik geniet van de groep met beginners, heel mooi. De yogastudio om de hoek biedt een fantastische ruimte, die ik afhuur, en zo is de zen ineens weer heel centraal in mijn leven komen te staan. Het moest zo zijn, denk ik. Ik werk hier trouwens niet alleen op kantoor, ik ben ook een (deeltijd)bewoner van de Noorder Poort, en zit wanneer ik er ben (van zondagavond tot woensdagmiddag) elke ochtend en avond mee met het zenprogramma. Wat fantastisch, om zo mee te mogen doen, en wat een goede manier om alles hier nog beter, van binnenuit, te leren kennen. Ik ben blij dat ik de Noorder poort de afgelopen twintig jaar, vanuit vele invalshoeken, zo goed heb leren kennen. Voor mezelf, en voor alle anderen die ik nu goed kan uitleggen wat de Noorder Poort te bieden heeft. Ik hoop dit nog lang te mogen doen!