Dichter bij Zen

door Gudrun Kowallik en Allard Gosens

Alan Watts (1915-1973) zei: “De beste manier om modderig water helder te krijgen, is het met rust te laten“. Anshin Tenjo roshi koos dat citaat als motto voor het zen weekend dat ze in februari op de Noorder Poort begeleidde: onze geest wordt helder door in meditatie de ronddraaiende gedachten met rust te laten. Ze illustreerde dat met een vaas vol modderig water uit één van de poelen. Gudrun Kowallik fotografeerde deze onderwaterwereld. In hetzelfde weekend beschreef Allard Gosens zijn ervaringen in een gedicht.

In de branding

stond ik fier en statig

Het ochtendlicht liet

de schuimkoppen glinsteren

Golven als wervelende gedachten

kolkten uur na uur

rond mijn voeten

Langzaam zoog het strand

mijn voeten dieper en dieper

het schuimende zand in

Vermoeidheid trok als de

klamme zeekou 

langzaam mijn botten in

Hoog torenden de golven

ver boven mijn hoofd

happend naar adem

Totdat ik de fierheid vergat

en ook de statigheid

Er waren louter golven

zeewind en zand

Zo werd ik als de golven

en rolde en tuimelde

in de branding van de zee