‘De Boeddha’ in Leiden

Door Jacky Limvers

 

De toegenomen belangstelling in het Westen voor boeddhisme, meditatie en mindfulness heeft het Leidse Museum voor Volkenkunde ertoe geïnspireerd een tentoonstelling in te richten over de Boeddha. Zowel het leven van de Boeddha  als de ontwikkeling van boeddhistische stromingen over de hele wereld zijn in het museum in beeld gebracht. Films, foto’s, sculpturen, wandkleden en andere voorwerpen vormen met elkaar een levendig en divers geheel. De films hebben soms verrassende invalshoeken, waardoor er voor ieder wat nieuws te beleven valt. Er is ook een aantal prachtige boeddhabeelden te bekijken, uit de Leidse collectie en uit bruiklenen.

 

Campagnebeeld De Boeddha

Het informatieve gehalte is hoog, maar zal niet iedereen iets nieuws vertellen. Voor wie begint zich te verdiepen in de ontwikkeling van het boeddhisme biedt de tentoonstelling een uitgebreid en aantrekkelijk overzicht.

 

Voor een rustige beleving: ga vroeg op de dag, want de tentoonstelling wordt druk bezocht. Bij de uitgang kun je je gehechtheid onderzoeken in de winkel met talloze (Westerse) boeddhistische parafernalia. De tentoonstelling is te zien tot en met 14 augustus 2016.

 

https://volkenkunde.nl/nl/de-boeddha