voettocht

Voettocht

voor een vreedzame samenleving

 

Het Dharmahuis in Leeuwarden organiseert van 15 tot en met 22 juli een voettocht voor een vreedzame samenleving. Het initiatief komt voort uit een bezorgdheid over gewelddadigheden die zich in de wereld afspelen. We geloven dat respect en dialoog voorwaarden zijn om vreedzaam met elkaar samen te leven. Tijdens de tocht bezinnen we ons daarop.

 

Onderweg nemen we afval dat we tegenkomen mee om het in een vuilnisbak te doen.

 

De route

We lopen over het Sint Jacobspad, dat begint in Sint Jacobiparochie. Het Sint Jacobspad is het begin van de Camino de Santiago, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Deze pelgrimsroute is ontstaan in de vroege Middeleeuwen. In die tijd was Europa een lappendeken van volkeren en talen, die de strijd met elkaar aangingen om landbouwgebieden, waarbij elk volk zich superieur achtte aan de andere stammen. Het keizerrijk van Karel de Grote was een eerste stap op de weg naar een verenigd Europa. Een van de middelen om de Europese eenheid en de verbroedering van volken en culturen te bevorderen was de pelgrimage naar Santiago de Compostella. Het heiligdom dat daar te vinden is, is genoemd naar en gebouwd op het graf van de apostel Jacobus. Overal in Europa bevinden zich nu nog Sint Jacobsstraten die één ding gemeen hebben: ze lopen allemaal in de richting van Santiago.

 

Het Friese deel van de route, het Jabikspaad, voert van Sint Jacobiparochie naar Hasselt (150 kilometer). Zie het routekaartje hieronder.

 

Praktische informatie

Kaartje van Jabikspaad We beginnen dagelijks met een meditatie. Tijdens het lopen heeft ieder de gelegenheid om het thema ‘vreedzame samenleving’ in zich om te laten gaan. We overnachten op campings. Nadat we ons daar geïnstalleerd hebben is er gelegenheid om met elkaar te delen wat er in ons leeft. We oefenen daarbij aandachtig spreken en aandachtig luisteren. We bereiden onze eigen vegetarische maaltijd en sluiten de dag af met een meditatie.

Je hoeft overigens niet per se op de camping te overnachten; je kunt ook een bed & breakfast zoeken of zelfs, als we in de buurt van je woonplaats zijn, thuis slapen.

 

Je kunt één dag meelopen, enkele dagen of de hele week. We lopen tussen de 15 en 20 kilometer per dag. Als dat moeilijk is kun je de, voor een deel aangepaste, route fietsend afleggen.

 

De kosten van het kamperen en de maaltijden delen we met degenen die er gebruik van maken.

 

Oproep: We zoeken mensen die willen helpen met het vervoeren van bagage, het doen van boodschappen en  het bereiden van de maaltijden.

 

Voor vragen en/of opgave kun je contact opnemen met het Dharmahuis: www.dharmahuis.nl/contact.html.