Gastleraren

Twee bijzondere leraren komen naar de Noorder Poort

De Noorder Poort ontvangt dit jaar met trots twee bijzondere gastleraren. De eerste is zenpriester Angel Kyodo Williams, auteur van het veelgeprezen boek  Being Black: Zen and the Art of Living with Fearlessness and Grace. Zij zal begin juli een weekend begeleiden. Kort daarna volgt een bezoek van zenmeester Ana María Schlüter Rodés, die in 2012 al een druk bezocht seminar gaf op de Noorder Poort. Ook zij begeleidt een weekendretraite.

 

Angel Kyodo Williams

(door Ciska Matthes)

 

In de VS is ‘Reverend Angel’ een van de weinige zwarte zenleraren. Ze spreekt graag over het belang van innerlijke zowel als maatschappelijke transformatie: die twee moeten wat haar betreft samengaan. “Zonder innerlijke verandering is er geen maatschappelijke verandering mogelijk. Maar zonder maatschappelijke verandering heeft innerlijke verandering geen betekenis.”

Angel Kyodo Williams

 

‘Being Black’ geeft een toegankelijke uitleg van de Dharma en beschrijft levendig hoe zen de schrijfster ooit een uitweg bood uit haar emotionele pijn. Op het kussen leerde ze haar eigen lijden onder ogen te zien en te overstijgen en vond ze tegelijk een ruimte waar ras en afkomst geen rol meer spelen. Want ‘Being Black ’ beschrijft ook de uitdaging van ‘zwart’ zijn in de VS, wat betekent leven met angst, onzekerheid en twijfel aan jezelf. Reverend Angel betoogt dat zenbeoefening helpt om niet in woede over onrecht te blijven hangen, maar deze te transformeren in liefde en positieve actie.

 

Bij de lezing van Reverend Angel vorig jaar in Amsterdam Zuidoost (de Bijlmer), was meer dan de helft van het publiek gekleurd, wat voor een boeddhistische bijeenkomst bijzonder is. Wat een verrijking! Scherpzinnig en innemend tegelijk, en met veel humor, inspireert Reverend Angel steeds tot oprechte introspectie. Het weekend op de Noorder Poort zal gewijd zijn aan zazen, kinhin, yoga, en ook kijken we uit naar haar inspirerende dharmatalks. De rode draad: ‘no difference’, want alles is één, niets is gescheiden, laat je voorkeuren en meningen los; erken tegelijk, dat iedere ervaring uniek is; alles en iedereen verdient onze open aandacht en respect.

 

Data: 1-3 juli 2016.

Kosten: € 210. (Minimuminkomens: € 95)

Aanmelding: ciskazen@gmail.com

Meer info en het hele tourschema incl. lezingen:

www.hetoogvandeorkaan.nl/specialegasten

Zie ook www.angelkyodowilliams.com en www.27daysofchange.com

Ana María Schlüter Rodés

(door Modana Rouw, leerling van Ana María)

Ana Maria leidt een zencentrum in Spanje in de traditie  van haar Japanse en Duitse leermeesters Harada roshi, Yasutani roshi, Yamada Koun roshi en Hugo Enomiya Lasalle SJ.

VanNoorderPoort1a
 
Haar residentie Zendo Betania werd gebouwd in 1986 op een berg in Guadalajara. Het is  een lekenschool waar Soto en Rinzai samengaan.

Ze heeft veel gepubliceerd over zen en Christelijk geloof. Over haar laatste boek gaf ze in 2012 een seminar op de Noorder Poort, waarin ze ons in aanraking bracht met het gedachtengoed van Shinichi Hisamatsu (1889 – 1980) van de Kyoto-school.

 

Dit keer begeleidt ze een intensieve weekendsesshin in de stijl van de Noorder Poort, met zazen en gelegenheid voor individuele begeleiding (dokusan).

 

Voor mij is Ana Maria een leermeester die me leert mijn handen te openen en alleen maar te zitten, rechtop. Van harte wens ik jullie in de eerste plaats haar helderheid en eenvoud. Maar ook niet in de laatste plaats haar zachte stem die een ferm geluid laat horen. Als ik bij haar zit kan ik geen kant meer op.

 

Data : 22-24 juli 2016

Voertaal: Nederlands en Duits

Kosten:  €135,- en € 190,- all-in voor resp. een 2- of 1-persoonskamer.

Aanmelding: Noorder Poort, np@zeninstitute.org of 0521-321204

Website: www.zendobetania.com ( Spaanstalig)

Als u belangstelling heeft voor de tekst van de lezingen uit 2012 kunt u dit document aanvragen bij de Noorder Poort.