Acht nieuwe zenleraren


Van links naar rechts: Heide Jiko Kohl, Ute Jinen von Münchow-Pohl, Susanne Jisei Backner, Pieter Hotei Verduin, Jiun Hogen roshi, Martin Horai Horn, Gabi Jikun Engl, Christoph Hokyo Roethel, Frank Hoshin Richter

Op 5 mei heeft Jiun Hogen roshi 8 zenleraren benoemd. Tijdens de ceremonie zei ze het volgende:

"Het is vandaag 5 mei; de dag waarop ik in 1999 tot zenmeester werd benoemd. Het is voor onze sangha ook de lineage day, de dag waarop we ons bewust zijn van de traditie waarin we zen beoefenen. De dag waarop we dankbaar zijn voor allen die ons zijn voorgegaan en die voor ons deze afstammingslijn in leven hebben gehouden. En deze dag richt zich ook op de toekomst, op het voortzetten van onze traditie en de wijze waarop wij zen beoefenen. Hoe kan dat mooier dan door het benoemen van nieuwe zenleraren.

In Nederland is 5 mei ook een nationale feestdag, namelijk Bevrijdingsdag. We staan stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Voor ieder individu ligt hier de opdracht in vrede en harmonie te leven. Tot op de dag van vandaag zijn we er als mensheid nog niet in geslaagd in vrede met elkaar te leven. Op vele manieren, vanuit verschillende invalshoeken kunnen we naar die vrede toewerken. In Zen volgen we de weg van de Boeddha om de vrede in ons zelf te ontwikkelen en te cultiveren. Van daar uit zullen we vreedzaam denken, spreken en handelen.

Daarom ben ik dankbaar dat er vandaag 8 mensen voor mij zitten die als zenleraar zullen gaan bijdragen aan het welzijn van alle mensen, dieren en planten."