Jiun roshi, Tetsue roshi en Tenjo osho vóór het Dharmahuis

Osho-ordinatie in Leeuwarden

Foto's: © W.Overdijk

 

Op 5 november 2017 is Anshin Tenjo Schröder door Jiun Hogen roshi tot osho (zenpriester) geordineerd. Tetsue roshi was getuige-zenmeester en er waren zo'n dertig gasten.

Recitatie tijdens osho-ordinatie van Tenjo

De ceremonie verliep volgens een vaststaand protocol en tegelijk 'opvallend informeel', zoals een journalist in de Leeuwarder Courant het omschreef.

Osho betekent Bewaker van de vrede. Jiun roshi zei: 'Osho's zijn zenleraren die hun leven in dienst stellen van het onderwijzen van de Dharma en het begeleiden van studenten bij hun zenbeoefening. Hierbij volgen zij de boeddhistische ethische voorschriften en hun wijsheid. Een osho realiseert de vrede in zichzelf en draagt op die manier bij aan vrede in de wereld. Als zenbeoefenaar komen we met lege handen.'

Tenjo werd uitgenodigd om haar verwerkelijking van de Waarheid te presenteren aan de hand van koan nummer 12 van de Mumonkan: Zuigan osho placht zichzelf elke dag aan te roepen: 'Meester!...Wees helemaal wakker! Laat jezelf niet door anderen in de war brengen!' In haar presentatie wees ze er op dat Zuigan, die zelf op dat moment osho was en dus geen zenmeester, hiermee de meester in zichzelf aansprakIedereen heeft de mogelijkheid in zich om het ware zelf te manifesterenOp het moment dat dat gebeurt, verdwijnt het onderscheid tussen ik en ander. Ook het in de war zijn verliest betekenis. Als antwoord op de vraag hoe het is om niet door anderen in de war gebracht te worden, nam ze een slok water.

Tenjo presenteert haar inzicht
Ceremonieel maar opvallend informeel

Na de overhandiging van het ordinatiecertificaat kreeg Tenjo haar nieuwe kesa, die ze buiten de zendo aan ging doen, terwijl het publiek wachtte.

Jiun roshi overhandigt het ordinatiecertificaat
Het publiek wacht op het aantrekken van de kesa

Toen ze terug kwam, vroeg Jiun roshi hoe dat voelde, waarop Tenjo reageerde met 'Heerlijk'. Jiun roshi las toen de tekst 'Welcome into the lineage' voor en reikte die uit samen met de lineage-stamboom, waarin te zien is hoe de Dharma van meester tot meester is doorgegeven vanaf de Boeddha zelf.

Tenjo osho: heerlijk!
Tetsue roshi feliciteert de nieuwe osho

Na de afronding van de ceremonie met opnieuw recitaties, werd Tenjo osho nog toegesproken door Tetsue roshi en Wilco Sinnema. De laatste bood haar een cadeau aan: voor haar zelf een set eetschaaltjes en voor het Dharmahuis een aanzienlijke bijdrage voor een grote gong.

Daarna was het tijd voor informele felicitaties en voor een heerlijke lunch.

Informele felicitatie van Jiun roshi
Heerlijke lunch