Daishin van Hoogdalem

zen-leraar Daishin van Hoogdalem

Wat betekent je naam?

Daishin betekent Grote Hart-Geest.

Kun je een korte schets geven van je levensloop?

Als kind heb ik in Suriname gewoond. Ik was altijd buiten, meestal alleen. De natuur daar heeft een grote indruk op mij gemaakt. Nederland vond ik vreselijk in het begin: koud, guur, altijd binnen moeten spelen. Gelukkig nam mijn vader me op zondag vaak ’s ochtends heel vroeg mee naar het strand. Dan zaten we op een duintop stil naar de lucht te staren, met de wind en het zand op onze huid. Ik wilde schrijver worden, boerin en misschien dokter.

 

Ik werd uitgeloot voor geneeskunde en studeerde daarom Nederlands. Na een omweg (boekverkoper, secretaresse) werd ik journalist. Naast mijn werk verdiepte ik me in krijgskunsten: eerst aikido, een Japanse krijgskunst, en later taiji en qigong, Chinese krijgskunst en gezondheidsoefeningen. Sinds 2004 geef ik daar ook les in en heb ik een taiji en qigong school in Utrecht.

 

Omdat ik meer wilde weten over het Chinese gedachtegoed over gezondheid, ging ik Chinese geneeskunde studeren. Sinds 2007 heb ik een eigen acupunctuur- en massagepraktijk en geef ik les in Chinese geneeskunde aan de school waar ik ben afgestudeerd.

 

Tijdens een zomerweek aikido introduceerde de aikidoleraar een zenleraar. We moesten allemaal een keer per dag zazen bij hem doen. De eerste keer zitten was een grote verrassing: dit ken ik! Dit deed ik als kind in de tuin in Suriname. Hoe kon ik dat vergeten? Het duurde nog even voor ik Jiun roshi gevonden had, maar toen dat het geval was, was ik op het zenpad. En dat heb ik gestaag bewandeld. Ik kwam vaak en graag op de Noorder Poort. In Utrecht ontwikkelde zich een vaste meditatiegroep waar ik samen met anderen meditatieleider werd, naast meditatieleraar Maurits Hogo Dienske.

 

Zen is altijd de krachtige onderstroom bij al mijn activiteiten, de bron voor mijn acupunctuurpraktijk, voor de taiji en qigong en voor mijn schrijven, ook al ben ik geen journalist meer. Wie weet of  ik ooit nog boerin wordt.

Waar en bij wie heb je zen beoefend?

Ik heb altijd zen bij Jiun roshi beoefend. Toen zij in 1994 in Utrecht les kwam geven (toen nog als Udaka Kanromon) klikte het meteen. Daarnaast heb ik een paar jaar geleden bij een Tibetaanse dzogchenleraar, Tenzin Wangyal Rinpoche, een driejarige meditatietraining gedaan. Als hij in Nederland is ga ik altijd naar zijn onderricht.

Wat verandert er voor jou door het leraarschap?

Op dit moment niet zoveel. Ik blijf de groep in Utrecht begeleiden. Ik heb onlangs een weekend over zen en zithouding gegeven waarin ik oefeningen uit de qigong en taiji verbind met zazen. Dat vind ik leuk. Ik zie wel wat de weg me brengt. Ik plan mijn pad niet zo. Als je open bent, dan dienen de dingen zich vanzelf aan. Het is aan jou om ja of nee te zeggen. Om te luisteren naar wat jouw antwoord is.