Aanbieden Ginkgoboom

Door Ajit Peters


Afgelopen jaar op 30 november werd Jiun roshi zeventig. Omdat het zo kort na de start van het jubileumjaar viel, wilde ze niet dat dat heel groots gevierd zou worden, maar de besturen van de Noorder Poort en van de vier nationale zeninstituten wilden het ook niet helemaal onopgemerkt voorbij laten gaan.

Terwijl Modana en Jiun roshi in de ochtend samen weg waren, kwam het plaatselijke loonwerkbedrijf Dolsma het cadeau planten: een meerstammige ginkgo.

Ik hielp hen daarbij en plaatste ook nog wat vlaggetjes van de betrokken landen (Nederland, Duitsland, Spanje en de VS), en een doorkniplint, en toen was het in een lichte regenbui wachten op de komst van Jiun roshi.

Auke Selbach, lid van het bestuur van de Noorder Poort, hield een toespraak en had ook nog een ander cadeau. Jiun roshi had aangegeven voor haar zeventigste verjaardag het liefst bijdragen voor de nieuwe zendo te mogen ontvangen. Een oproep daartoe aan de sangha had een bedrag opgeleverd van € 20.650, dat hij haar symbolisch overhandigde. Ook maakte hij het totale bedrag bekend dat was binnengekomen voor realisatie van de nieuwe zendo, op dat moment € 125.003.   

Na afloop stond er voor iedereen een hapje en een drankje klaar en werd de dag op een mooie manier afgesloten.