Kijken met de ogen, zien met de ziel

Foto’s van Gert Ryokan Bremer

Sinds een jaar of twee is Gert Ryokan Bremer een regelmatige gast op de Noorder Poort. Gert is een veelzijdig iemand. Sinds 1975 is hij kerkmusicus, dirigent en muziekleraar. Hij was in zijn werkzame leven ook als redacteur en eindredacteur verbonden aan KRO/RKK radio 4 en 5.

Tussen 2006 en 2017 was hij cisterziënzer monnik van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert, waar hij regelmatig in de keuken werkte als kok. Zijn ervaring met koken voor grote groepen komt op de Noorder Poort goed van pas. Sinds enkele jaren werkt de Noorder Poort met een pool van sangha-leden die in retraites de kok bijstaan. Gert komt daar regelmatig voor naar de Noorder Poort.

In Zundert begon hij met mediteren en met het beoefenen van aandacht. Na zijn vertrek uit het klooster zette hij zijn oefening voort bij zen.nl. Twee jaar later nam hij de geloftes, waarbij hij de boeddhistische naam Ryokan kreeg: good, gentle, open mind.

Eén van zijn andere talenten is fotograferen, of eigenlijk: kijken. In 2024 bracht hij in eigen beheer een boekje uit met de titel De schoonheid van geleefd, met foto’s die hij maakte in Amersfoort. In het voorwoord schreef hij:

In dit boek oefen ik een blik die heel gewone en geleefde dingen boven het dagelijkse uittilt. Het zijn indrukken die ik vastleg onder het wandelen […] Vrij van mijn stokpaardjes en al te snelle oordelen vanuit opvoeding, geloof, moraal, beroep en wat mijn blik nog meer vernauwt. Deze beginner’s mind helpt mij om bij wat ik zie een ontmoeting te laten plaatsvinden tussen subject en object, waarbij ziener en geziene voor even samenvallen.

Tijdens de vriendendag (zie elders in dit nummer) nodigde hij de deelnemers aan de foto-workshop uit om ook met deze open blik te kijken. Als hij op de Noorder Poort is, maakt hij regelmatig prachtige foto’s. Hieronder een selectie. Van sommige foto’s zul je, als je hier regelmatig komt, meteen zien waar ze gemaakt zijn; van andere is dat misschien minder duidelijk. Hoe dan ook, zijn ze allemaal een aandachtige en open blik meer dan waard.

Het fotoboek De schoonheid van geleefd is niet in de handel; wie belangstelling heeft kan contact opnemen met Gert Ryokan: gertbremer71_at_gmail.com.