Wat een oogst: de vriendendag!

door Lilian van der Vaart

Op 22 september, een zonovergoten zondag, kwamen zo’n zestig vrienden – oude getrouwen en nieuwe – bij elkaar op de Noorder Poort. Om te genieten van de unieke sfeer, van elkaars gezelschap, van lekker eten en drinken en van twee workshops rond het thema ‘Oogsten’.

Jiun roshi opende de dag met een inleiding op dit thema. Dit jaar bestaat de NoorderPoort al weer 28 jaar, en in die tijd, stelde ze vast, is er al heel wat geoogst: heel veel zenbeoefening, meer land met poelen en kinhinpaden, nieuwe zenmeesters en leraren, een prachtige moestuin, grote energiebesparingen… ook de volle zendo en de goede stemming van deze vriendendag zijn deel van die oogst. “Welke zaadjes hebben tot deze oogst geleid?”, was haar vervolgvraag. “Was het Prabhasa Dharma zenji? De vorige eigenaar van de Noorder Poort? De boer die er ooit geleefd en gewerkt heeft? Alle mensen die er in die 28 jaar gewoond, gewerkt, geoefend hebben?” Ik zou zeggen: niet in de laatste plaats Jiun Roshi zelf!

Jiun roshi houdt voordracht op vriendendag
Jiun roshi
Moestuin Noorder Poort
Klaar om te zaaien

Als je er zo bij stilstaat kun je heel wat antwoorden oogsten. En zonder twijfel zijn er deze dag ook weer nieuwe zaadjes gezaaid, die de moeite van het verzorgen en opkweken waard zijn. Noorder Poort is een prachtige tuin waar hopelijk nog lang velen met hun beoefening de zaadjes van vriendschap en vrede, stilte en bewustzijn zullen verzorgen

Workshopgevers, keukenteam en taart

De workshops zorgden voor een rijke oogst aan impressies in woord en beeld, waaruit we er een paar hebben geselecteerd voor deze nieuwsbrief. Met veel dank aan Gert Ryokan Bremer, Brigitte van Schooten, alle aanwezige Vrienden en het onvolprezen catering-team van het SVNP-bestuur!

  • Zendo Noorder Poort
    Beginnen in de zendo. "De beste toets van vriendschap is hoe goed je samen stil kunt zijn."

In de fotoworkshop gingen mensen op pad om “in de stilte alleen maar te kijken in woord en beeld te oogsten: de gewone dingen die ons raken”. Hieronder een kleine selectie uit het resultaat.

  • Van fotoworkshop vriendendag Noorder Poort
    Ria Duiven - De zaden die je ziet weerspiegelen de toekomst.