Wat het voorzitterschap van de Vriendenstichting mij heeft geschonken oftewel:
Hoe je je leven kunt verrijken
door Mieke Clement, bestuursvoorzitter van de Stichting Vrienden van de Noorder Poort
Een kleine persoonlijke geschiedenis. Een tiental jaar geleden begon ik met een introductiedag op de Noorder Poort, om daarna een trouwe deelnemer van de zencursus op maandagavond te worden. In 2010 was er een Vriendendag en kwam de vraag op wie daarbij wilde assisteren. Nou ja, dacht ik, ik woon redelijk in de buurt en het verzoek – of ik een groepje ‘vrienden’ de vernieuwde douchekoppen en kranen wilde laten zien – was betrekkelijk overzichtelijk. Dus prima.
Toen ik na afloop van de rondleiding neerstreek naast Modana, een bestuurslid van de Vriendenstichting, bleek dat de penningmeester af zou treden. Of ik niet… Van penningen heb ik niet veel verstand, dus dat ging het zeker niet worden, maar of ik dan na wilde denken over een andere rol?
Zo gaat dat dus. Binnen de kortste keren zat ik in het vrijwel geheel vernieuwde SVNP-bestuur en werd ik zelfs gekozen tot voorzitter.
Het heeft me veel gebracht: ontmoetingen en samenwerking met verschillende – altijd leuke – mensen, het prettige gevoel een wezenlijke bijdrage te leveren aan een instituut dat me dierbaar is, het vergaderen volgens de sociocratische methode[1] en daarnaast het op de Noorder Poort zijn, juist ook buiten de zencursus of sesshins om. Het is heerlijk om aan te komen rijden en uitgestapt de hoge eiken, het weidse land en de rust te ervaren. Het is fijn om regelmatig de bewoners, medewerkers en vrijwilligers te ontmoeten en, niet onbelangrijk, het is altijd heerlijk om mee te lunchen.
En het bleek me ook niet veel tijd te kosten. Drie vergaderingen per jaar, meestal van 11.00 uur tot 14.00 uur (reiskosten worden vergoed) en rond elke vergadering wat voor- en nawerk.
Mocht dit de nieuwsgierigheid prikkelen, dit is wat de Stichting Vrienden van de Noorder Poort doet: de Noorder Poort met geld en (inter)nationale contacten energiek, daadkrachtig en deskundig ondersteunen. Daarbij zijn de boeddhistische principes wijsheid en mededogen richtinggevend. In de praktijk betekent dat fondsenwerving ten bate van de Noorder Poort, waarbij we ook ons best doen om een band te creëren met onze donateurs.
Een bijdrage leveren is ook: beoefenen van vrijgevigheid, oftewel DANA.
Dana is een boeddhistische oefening waar je gelukkig van wordt en waar je je in kunt ontwikkelen. De Boeddha leerde ons het ‘koninklijk geven’, het beste geven van wat je bezit. En dat hoeft niets te kosten; het beste, dat ben je zelf.
Je geeft en ontvangt met aandacht voor de Ander.
Wacht daarom niet tot je gevraagd wordt, maar laat het ons weten als je een bestuurlijke bijdrage zou willen schenken aan de Noorder Poort. Wij zijn een levende organisatie en er zijn voortdurend wisselingen. Door verkiezingen (op sociocratische wijze) verdelen we de functies naar competentie onder de beschikbare bestuursleden. We zijn in het bijzonder op zoek naar mensen die affiniteit hebben met relatiebeheer.
Zin, tijd en energie? Stuur dan een mail naar: miekeclement@ziggo.nl. We kijken naar je uit.
Gassho.
[1].Zowel de Noorder Poort als de Vriendenstichting worden bestuurd volgens de sociocratische kringmethode. Sleutel bij deze methode is gelijkwaardigheid bij de besluitvorming: elk argument telt. In het veilige klimaat dat zo wordt geschapen, ontstaat een sterk gevoel van medeverantwoordelijkheid voor het overbruggen van verschillen. Zie www.sociocratie.nl.
NB De website van de SVNP is nu ondergebracht op www.zenleven.nl onder Vrienden. Daar hoort een nieuw e-mailadres bij: vrienden@zenleven.nl.